El POUM de Llinars del Vallès. El documental.

El Gaig va néixer fa tres anys arran de la preocupació que va generar l’avançpla presentat per l’Ajuntament de Llinars del nou Pla d’Ordenació Urbanística (POUM), que dibuixa el desenvolupament del poble pels propers 20 anys. Ha plogut molt des d’aleshores, molts actes, reunions, trobades, debats… Durant aquests 3 anys, des d’El Gaig hem treballat per a conscienciar a institucions i veïnes de les problemàtiques (socials, climàtiques, econòmiques…) del nostre temps, i també de quines oportunitats se’ns obren per qüestionar-nos la manera de viure que tenim. Ens hem format, hem proposat, hem fet xerrades, hem recollit propostes d’altres veïnes… tot amb l’objectiu de reintegrar-nos en el territori, de permetre una vida digna per tothom, de viure de manera més senzilla simplement perquè altres puguin viure.

Aquesta tardor s’ha fet l’aprovació inicial del nou POUM de Llinars del Vallès. Tot i que en el procés participatiu del propi POUM es demanava un equilibri entre l’entorn natural i els polígons, tot i els avisos i recomanacions d’experts, tot i que el temporal Glòria i la COVID-19 evidencien que ja estem immersos en una gran Crisi Climàtica, l’Ajuntament de Llinars va aprovar el passat 19 d’octubre un nou POUM en què es requalifiquen més de 66 hectàrees no urbanitzables com a sòl per a polígons industrials, doblant pràcticament la superfície de sòl industrial del municipi.

Des d’El Gaig apostem per un altre model de desenvolupament, apostem per potenciar l’agricultura i la ramaderia, apostem per la sobirania local. Pensem que el creixement econòmic i l’augment de l’activitat industrial de les darreres dècades són una excepció històrica que, de la mateixa manera que han crescut molt ràpid, no trigaran gaire a quedar obsolets degut a la finitud dels recursos naturals, els efectes de la nostra activitat en el clima i les desigualtats que generen. Pensem que cal reconnectar-nos amb el territori del qual formem part i que ens sosté.

Per això us presentem aquest documental, gravat i editat a Llinars, en què donem veu a experts i protagonistes. Pensem que és important que les veïnes participem, pensem, proposem i decidim juntes quin futur volem pel nostre poble: