by

Article a El 9 Nou Vallès Oriental

Una plataforma proposa la creació d’un parc agrari entre Cardedeu, Llinars i Vilamajor

El grup El Gaig vol 3.100 hectàrees protegides

La plataforma per la defensa i la sobirania del territori El Gaig ha proposat la creació d’un parc agrari entre Cardedeu, Llinars, Sant Antoni i Sant Pere de Vilamajor. Una superfície de 3.100 hectàrees dins de la qual es protegirien els usos agrícoles del sòl per tal d’avançar cap a la sobirania alimentària d’aquests quatre municipis, generar-hi ocupació i fer viable l’activitat primària.

La plataforma, presentada divendres a Llinars, es va constituir arran de les discrepàncies al voltant de l’actual revisió del POUM en aquesta població, centrades en la projecció de nous polígons industrials o en el risc de desaparició dels corredors biològics entre el Montseny i el Corredor.

Els seus integrants es proposen que la defensa ambiental i social del territori vagi més enllà dels límits municipals, a més d’assolir un equilibri entre l’ocupació sostenible del sòl i la satisfacció de les necessitats de les persones que habitem aquest territori, i fomentar les connexions biològiques entre el Montseny i el Montnegre. També promouen l’impuls de les agrobotigues, així com la recuperació dels boscos, la ramaderia i una gestió sostenible de les zones forestals.

Durant la presentació, la regidora del MALL i membre de la Coordinadora de Llinars, Fidela Frutos, va fer un repàs històric de les lluites pel territori recordant l’oposició a la variant de la C-35, al traçat de l’AVE o a la construcció d’un circuit de karts. Carles Lumeras, de la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny, va explicar els conflictes territorials que afecten el Montseny, com la pavimentació de camins, la recrescuda de les torres d’alta tensió o la sol·licitud per obrir 28 pous d’extracció d’aigua. Lumeras va considerar “vital” el sector primari per mantenir la diversitat a la muntanya, i va carregar durament contra “els especuladors, esls polítics corruptes i les màfies que volen apropar-se del territori”.

El director de l’Escola de Natura del Corredor, Joan Manel Riera, es va referir al potencial ambiental del territori i dels efectes del canvi climàtic, apuntant que “l’aigua és la principal preocupació que tindrem en els propers 50 anys”. Eva Yus, de la Plataforma S.O.S. Delta del Llobregat, va explicar la seva experiència en la lluita per la defensa del territori. I Josep Montasell (exdirector del Parc Agrari del Baix Llobregat) va centrar la seva intervenció en la defensa dels parcs agraris. “Si no hi ha parcs agraris, no hi haurà pagesos”, va advertir.

J. B. Mauri – 16/03/2018

Escriu un comentari

Comment