El passat dijous 7 de novembre, des de la plataforma El Gaig vam organitzar la Jornada Tècnica “Adaptació al Canvi Climàtic i Planificació Territorial” a Llinars del Vallès, dirigida als alcaldes, regidors i tècnics dels ajuntaments de Sant Pere de Vilamajor, Cardedeu, Sant Antoni de Vilamajor i Llinars del Vallès.
L’objectiu d’aquesta jornada era posar sobre la taula el context d’emergència climàtica en la que ens trobem avui i la necessitat que tenim de començar a transformar-la prenent com a punt de partida la protecció de l’espai agrari als nostres pobles, fomentant la sobirania alimentària. Defensem que no ens calen més polígons ni asfalt, que el sistema productiu actual és insostenible i que ens cal bastir una nova forma de vida, teixint vincles a les nostres comunitats per tal de ser resilients als canvis estructurals que ens porta la situació d’emergència que vivim.
En aquest marc, en Jordi Solé investigador del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) va explicar el projecte MEDEAS, d’abast europeu on es planteja que davant dels diversos estudis que indiquen que les emissions de CO2 i altres gasos d’efecte hivernacle condueixen a un augment de la temperatura mitja actual de 2ºC entorn l’any 2050 conduiran a un escenari de col·lapse i caos imprevisible, és necessari una transició del 100% a les energies renovables passant per un canvi de model productiu que no es basi en el continu creixement i explotació de recursos.
Tot seguit en Gabriel Borràs, de l’Oficina Catalana del Canvi Climàtic, va presentar les conclusions d’un estudi realitzat a Catalunya respecte l’evolució, fruit del canvi climàtic, de les precipitacions i registres d’aigua a tres conques hidrogràfiques catalanes i va proposar un seguit de mesures per adaptar-nos a l’emergència climàtica i afavorir i millorar les condicions dels rius i boscos.
En acabat vam donar pas a un col·loqui on els representants van posar sobre la taula les diferents mesures i propostes que s’estan fent des dels ajuntaments. Raül Valentín, alcalde de Sant Antoni de Vilamajor, va explicar que es planteja una revisió del POUM per tal de reduir el terreny destinat a l’ús industrial, s’està treballant en un model agrari on es protegeixin i garanteixin els terrenys destinats a ús agrícola i la situació de la pagesia local. També va destacar com la recollida porta a porta ha suposat una important reducció de residus i una millora del reciclatge. Des de Sant Pere de Vilamajor, el regidor Miquel Àngel Villamuera va exposar que s’està impulsant un treball col·laboratiu entre els petits propietaris de terrenys al municipi per tal d’associar-se per la gestió del bosc i ús del terreny. Per part de Llinars, l’alcalde Martí Pujol no es va poder quedar al col·loqui, tot i així des de El Gaig es va exposar que s’està pendent de la presentació del nou Pla d’Ordenació d’Urbanística Municipal on es contempla el creixement de sòl industrial a pesar del context en el que estem i de disposar de naus industrials buides, a més de la construcció d’una ronda entre els accessos des de Cardedeu i Sant Antoni de Vilamajor. Cap membre de l’Ajuntament de Cardedeu va poder assistir a la jornada.
Des d’El Gaig volem agrair als ponents i assistents haver vingut, creiem que ha estat una jornada molt interessant on s’han plantejat diverses problemàtiques i propostes entorn l’emergència climàtica i ha estat molt útil per posar sobre l’agenda de la política municipal dels nostres pobles la necessitat de començar a adaptar-nos al nostre territori.
Plataforma El Gaig